Att spela och streama på nätet

Det har blivit allt mer populärt under senare år att man sitter och spelar spel, antingen ensam eller med andra och sedan lägger upp videor av spelande på internet. Många väljer också att filma och streama sitt spelande. Det betyder att andra kan se live vad personerna spelar och vad de gör. För många har spelandet blivit en livsstil och några få kan rent av leva på att spela olika typer av datorspel.

Vad krävs för att spela och filma spelandet?

För att spela enklare spel eller spel som är lite äldre krävs ofta ingen värstingdator. Man kan ofta använda en mindre laptop eller liknande för att spela spelen och de flyter för det mesta på bra. Om man däremot vill spela modernare spel som kräver lite mer, har bättre grafik med mera, behöver man allt som oftast en bättre dator. Om man ska spela in spelandet måste datorn också klara av detta.

Det finns speciella speldatorer att köpa och dessa är betydligt kraftigare än de datorer som köps in till kontor eller för att bara spela lite på fritiden. Datorerna har bland annat bättre minne, andra grafikkort och snabbare processorer för att spelen ska kunna hanteras. Om man väljer att spela för krävande spel på en dator som inte klarar av dem kan det hända att spelen antingen inte går att starta eller så kommer de inte att fungera speciellt bra.

De allra flesta spelen kräver också en datormus och ett tangentbord. Dessa finns i flera olika modeller och varianter. Vad man väljer är vanligen helt individuellt. Man kan till exempel välja en datormus med flera olika knappar som kan programmeras, eller en standardvariant med två knappar och ett klickbart mushjul. När det gäller tangentbordet finns även detta med programmerbara knappar, bakgrundsljus och liknande. De finns även med tangenter som låter mycket och sådana som låter mindre. Om man ska spela in sitt spelande kan det ofta vara en bra idé att ha kringutrustning som låter så lite som möjligt. Det kan annars bli mycket jobbigt för de som tittar på videon.

Vad behövs för att filma spelandet?

Om man vill filma när man spelar finns det flera olika sätt att gå tillväga på. Många väljer till exempel att skaffa ett program som spelar in det som syns på skärmen. Dessa finns både som gratisvarianter och som köpbara program. Med dessa program ser de personer som tittar på streamen eller videon precis vad spelaren gör i spelet. Det har också blivit populärt att använda en annan kamera för att visa spelarens reaktioner på saker som sker i spelet. Denna bild ligger ofta inklippt i ett av hörnen av spelskärmen.

Vad vill folk se?

När det gäller spelande och gaming finns det flera olika genrer att välja mellan. Många spelare väljer att spela in när de testar de allra nyaste spelen och detta brukar vara mycket populärt. Många vill se hur de nya spelen fungerar och dessutom anser många att det är underhållande att se spelarens reaktioner på det som händer i spelet. Det är också populärt att spela in när man spelar äldre spel som kanske inte är så lätta att få tag på i dagsläget. Många gånger finns det bra äldre spel, som inte fungerar på dagens datorer och som inte kan köpas. Som spelare kan man då få en hel del tittare som föredrar just dessa äldre spel.

Att tjäna pengar på att spela

Även om det låter svårt, kan man faktiskt tjäna pengar på att bara spela datorspel. Alla har inte resurser för att lyckas med detta men vissa spelare lever rent av på att spela. Det handlar till exempel om att spelaren sponsras med produkter i form av mat, datorer, tangentbord med mera. Dessa kan spelaren använda i videor eller senare sälja. Många spelare tjänar också en hel del pengar på att privatpersoner prenumererar på deras inlägg, videor eller kanske rent av donerar pengar för att få förtur till live streams och annat. I många fall kan också kända spelare få förtur till nya spel och sälja eller lotta ut biljetter till släpp av dessa. Även detta kan inbringa en del inkomster. Genom att en spelare lägger upp videor och tillåter att reklam visas i dem får spelaren också en viss inkomst för varje spelare som tittar på reklamen, och om spelaren klickar på den blir spelarens inkomst än högre. Detta gör att man ibland kan uppleva att mer reklam förekommer just i gamingvideos. Som spelare kan man dessutom skapa olika spelservrar som betalande tittare sedan får exklusiv tillgång till och även detta ger en bra extra inkomst.