Spel för tjejer och spel för killar

Den digitala spelvärlden är stor, och den bara växer och växer. Varje år släpps det spel till konsoler, datorer, mobiler och annat. Något som blivit allt mer populärt är spel som riktar sig till både killar och tjejer. Dock är det fortfarande så att vissa spel främst tycks vara anpassade för tjejer, och andra främst för killar.

Spel som riktar sig till tjejer

Det har länge funnits en hel del spel som främst tycks rikta in sig mot tjejer. Till en början var dessa nästan obefintliga men när spelskapare upptäckte att också tjejer gillade att spela blev dessa spel också en vardag. Många spel började utvecklas med docktema, djur, och med en handling där man ska ta hand om olika saker. Fodralen fick färger som rosa, lila och rött. Allt blev mycket gulligt och spelen blev lite enklare. Tidigare hade många spel varit våldsamma men tjejspelen blev helt tvärt om. Dessa gick inte ut på att döda saker, utan istället skulle man få dem att må bra på olika sätt.

Det har också dykt upp online-spel där man som karaktär bara kan vara tjej. Detta har blivit mycket omdiskuterat och många menar att spelet är diskriminerade eftersom att man inte kan vara kille i spelet.

Spel som riktar sig till killar

Det finns såklart också spel som riktar sig främst till killar och dessa är betydligt fler till antalet än tjejspelen. Dessa spel karaktäriseras av mörka färger som svart, blått och grönt. Ofta handlar de om att man ska kriga mot fiender, döda saker eller skada olika byggnader med mera. Ofta finns det en del blod i spelen och framför allt brukar det vara högre åldersgräns på dessa spel än på de spel som riktar sig till tjejer.

Spel som riktas till båda könen

Det finns också en del spel som faktiskt riktar sig till båda spelen. Det finns till exempel spel som handlar om att man ska bygga upp nöjesparker, djurparker och liknande. Dessa spel innehåller inte någon direkt huvudperson av ett visst kön utan det är själva spelaren som har just den rollen. Det finns också racingspel som är riktade till alla möjliga kön. Inte heller dessa har någon direkt huvudperson.

Dessa spel har ofta relativt låga åldersgränser då de inte innehåller något direkt våld. Detta innebär ofta att en hel syskonskara kan spela samma spel, oavsett hur gamla de är. Detta kan vara en stor fördel för barnfamiljer.