Spel som lär

Det finns gott om datorspel och konsolspel på marknaden, det kan man inte komma ifrån. Många av dessa har rent underhållande syften och lär inte direkt ut något som man han ha nytta av i verkliga livet. Det kan handla om spel där man ska slåss mot monster, eller där man ska bygga olika saker liknande lego. Det finns dock också andra typer av spel, där man som spelare faktiskt kan lära sig något.

Spel där man lär sig skolämnen

Som lite yngre spelare finns det väldigt många spel där man kan lära sig olika skolämnen. Det finns till exempel spel där man får gå igenom ett äventyr och på vägen måste man lösa olika problem. Det kan till exempel handla om att man måste lösa olika matematiska problem för att man ska kunna komma vidare, eller om att någon i spelet behöver hjälp att stava ord för att äventyret ska gå vidare.

Spel som lär ut ekonomi

Det finns också spel där kan lära barn att sköta sin ekonomi. I dessa spel kan man ofta få ett viss belopp att köpa saker och liknande för. Man måste se till att inte göra fel för då kan det bli olika konsekvenser. Detta spel kan vara ett mycket bra alternativ till rena nöjesspel för äldre barn som kanske ska börja få sin egen veckopeng eller om de snart ska flytta hemifrån. Vissa av dessa spel är gratis och barnet kan här på ett enkelt och kreativt sätt se vad som händer om denne väljer att köpa saker eller ha roligt istället för att betala sin hyra eller sin elräkning. Barnet kan med fördel leka runt lite och se vad som händer om man försätter sig i denna situation.

Att lära sig ta hand om saker

Det finns också andra spel där man som spelare får lära sig att till exempel ta hand om en familj, djur eller om ett hem. Det kan till exempel handla om att städa, om att renovera eller kanske om att ta hand om en katt eller hund. Om man inte gör detta på ett bra sätt kommer spelet att ta slut och om det handlar om ett djur eller en familj kan dessa bli sjuka eller dö. Om man inte vill att barnen ska spela krigsspel där mycket blod och liknande förekommer kan det vara klokt att stoppa in några sådana här spel i spelsamlingen.

Fördelar med att välja spel åt barnen

Det är viktigt att man som vuxen är delaktig i barnens spelande och man bör se till att spelen verkligen är bra för barnen. Ju äldre de blir, desto svårare tenderar det att bli, och barnen vill allt som oftast spela samma spel som sina kompisar. Om man som förälder då har en annan bild av vad barnen ska spela kan det lätt bli konflikter. Det är dock viktigt att tänka på att man inte ska låta barn spela för våldsamma spel bara för att deras kompisar får göra det. Om man har flera barn är det också viktigt att man har koll på att äldre syskon inte låter de mindre barnen vara med och spela spel som de inte får spela. De kan lätt bli rädda och tolka det som sker i spelet på fel sätt och detta är inte helt lätt att komma till rätta med i efterhand.