Spel med olika genrer

Personer som är intresserade av spel håller sig många gånger till en viss plattform. Vissa tycker till exempel bäst om att spela på konsoler medan andra väljer mobilspel. Inom varje plattform finns det tusentals spel, vilket gör det omöjligt för en spelare att känna till alla sorters spel och därmed alla genrer som finns tillgängliga. Oavsett vilka varianter av spel man tycker om brukar de flesta spelare ha ett större intresse för vissa genrer.

Tillgängliga genrer inom spel

Det finns en lång lista med olika genrer som man kan välja mellan när man spelar, oavsett var man väljer att spela. Kort förklarat är det möjligt att hitta ett spel inom den genre som man tycker bäst om, oavsett vilken variant av spel man väljer. Några av de populäraste genrerna inom spel är:

  • RPG, vilket betyder role-playing game, eller rollspel, vilket oftast bygger på en längre handling där man får en chans att lära känna spelfigurerna en hel del.
  • Strategispel, vilket förklarar sig själv. Det är speltypen där man måste tänka på ett strategiskt sätt för att vinna.
  • Simulatorer. Denna genre ger spelaren en chans att styra en viss livsform eller ekosystem. Det finns flera olika varianter.
  • Sport – Fotboll, basket, ishockey, fighting är få av många sportspel som går att spela. Vissa sportspel är favoriter vid stora turneringar som t.ex. Euros

Spel har ofta flera teman

De flesta spelen är en blandning av genrer, vilket gör att man kan förvänta sig en hel del. Ett strategispel är ett spel som låter spelarna använda sitt strategiska tänkande. Denna genre går att hitta inom alla spelplattformar, men är kanske vanligast inom konsolspel och datorspel. Det är dessutom möjligt för spel att ha fler än en genre, förutom strategi kan spelet samtidigt vara i förstapersonsperspektiv. Det innebär att man får se spelet från figurens synfält. Ett exempel på ett spel som är både i förstaperson och ett strategispel är Halo-serien. Ett annat exempel på spel med flera genrer är Tomb Raider-serien. Det är nämligen en blandning mellan äventyrsspel och actionspel.